Kort eller lang kjole?


Der er tit stor forvirring og usikkerhed, om man må komme i kort eller lang kjole til bryllup, gallafest, sommerfest, begravelse osv.

Kan man komme i kort kjole til et bryllup? Der er både skrevne og uskrevne regler for hvad du må tage på til et bryllup. Hvis der er tale om et kirkebryllup, så skal kjolen min. dække knæene. Til et rådhusbryllup, kan du sagtens have en kort kjole på.

Ikke to bryllupper er ens, men tit vil du kunne finde nogle retningslinjer for dresscoden i selve invitationen, så sørg for at læse den godt igennem. Hvis der står galla, så er det et MUST med lang kjole. Hvis brylluppet varer hele dagen, så kan det også være at der er mulighed for at skifte kjole undervejs, så du har lang kjole på i kirken og til receptionen, og kort kjole når der spilles op til dans ud på aftenen.

Hvad er forskellen på gallakjole og selskabskjole? De er begge lange, ofte kan gallakjole have et lidt større skørt og være lidt mere pyntet. Du kan også med fordel tage lange hansker på ligesom de kendte og kongelige.

Kan jeg komme i kort kjole til gallafest? Hvis du skal til gallafest, så skal du møde op i lang gallakjole. Det er ikke altid nemt for kvinder som ikke er så høje, at finde en lang gallakjole som de føler sig godt tilpas i, men husk at gulvlange kjoler gør dig ikke kortere.

Skal jeg have lang gallakjole på til gymnasiefesten? Der er forskel på gallafester på gymnasiet. Nogle steder er det kun 3G’ere som er inviteret, og så bør du have gallakjole på. Andre gymnasier er det både 1G,2G og 3G’ere som er inviteret, og 1G’ere har lårkort på, 2G’ere har knælange aftenkjoler på, og 3G’ere har gallakjoler på. Men hvis du er i tvivl om hvad I gør på jeres skole, så spørg festudvalget.

Skal børn også have kjole på til fest? De fleste store fester, er som regel uden børn. Men hvis I er så heldige, at børnene også er inviteret, så sørg for at give dem mindst ligeså pænt tøj på som dig selv. Man skal dog stadig huske at børn er børn, og de skal kunne løbe rundt, og måske spilde lidt kage eller sodavand, men de kan sagtens have en kjole eller tylskørt på.

Husk at gøre lidt ekstra ud af dig selv, når du skal til fest. De fleste festværter har brugt lang tid, mange penge og gjort sig umage for at skabe flotte festrammer og lækker feststemning, derfor kan det virke trist hvis folk møder op i “hverdagstøj”. Selvom du ikke overholder festens dresscode, så er det jo selvfølgelig ikke sådan at du ikke bliver lukket ind, hvis ikke du har det korrekte festtøj på. Husk hvis du har kort aftenkjole på, så har det også stor betydning for hvilket sko du bærer, fordi de får meget mere opmærksomhed end hvis du har en gulvlange kjole på.

Hvad betyder de forskellige dresscodes?

 • Gallafest = Lang gallakjole
 • Hvis der står at manden skal have smoking på = Kort eller lang festkjole
 • Festlig = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Sommerfest = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Havefest = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Julefrokost = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Hvis der står at manden skal have Morning Suit = Kort eller lang festkjole
 • Barnedåb = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Mørkt kostume = Kort eller lang festkjole
 • Guldbryllup = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Sølvbryllyp = Du vælger selv i den pæne afdeling
 • Ingen dresscode = Du vælger helt selv

Derudover har vi skrevet en hel artikel om du må tage kjole på til begravelse, som du kan læse her